Lou Vielh Ostal
Over 'Lou Vielh Ostal'

Waar staat 'Lou Vielh Ostal'?    

Foto's Plattegrond Het weer in Conques Home
Op 25 november 2003 kochten we 'Lou Vielh Ostal' na een betrekkelijk korte zoektocht van ongeveer een half jaar. Wij kochten het huis omdat het onze droom is ooit definitief in het warme zuiden te gaan wonen.

Geschiedenis van het huis

Als 'amateur-historici' greep de ouderdom van het huis ons direct. Het oudste gedeelte van het huis is zo’n 700 tot 800 jaar oud. Het betreft hier het trappenhuis, dat in de dertiende eeuw waarschijnlijk als wachttoren is gebouwd en ook bedoeld was om bij de waterput in de boventuin te komen.

Deze waterput (nu nog volgegooid met allerlei troep van misschien wel eeuwen her) voorzag waarschijnlijk in vroeger tijd de omliggende huizen van water. In de muur linksachter zit een klein poortje van waaruit je via een smal gangetje het straatje (Impasse Molire) achter de afsluitende muur kon komen (nu dichtgemetseld en niet meer zichtbaar) De middeleeuwse muur liep dwars door de huizen, die aan de zuidkant de cour afsluiten. De fundamenten zijn in de kelders nog zichtbaar. De boventuin, die hoger lag dan de omringende grond, werd ook in de ommuring opgenomen. Dit om te voorkomen dat een eventuele vijand dit stuk grond als voorpost kon gebruiken.

Bovendien was de put tijdens een belegering een belangrijke waterbron.

In latere eeuwen is het huis verder uitgebouwd. Zo werd in zestiende eeuw een nieuwe ommuring om het dorp aangebracht, met een courtine die vr de middeleeuwse (lagere) muur werd gebouwd en waarvan de buitenmuur van ons huis deel uitmaakte. Tegen de voorkant van het huis werd een poort gebouwd. Van deze poort zijn nog sporen zichtbaar. Het voorhuis was in die tijd waarschijnlijk een wachthuis. De muur die de cour afsluit, vormde deel van de verdedigingswerken tussen de buiten- en binnenpoort. Bovenin zie je nog de gaten waar de balken van een plankier hebben gezeten. Hiervandaan konden eventuele binnendringers beschoten worden.

Het trappenhuis en de keuken met bovengelegen kamers vormden een apart huis. Rond 1800 zijn beide panden samengetrokken. De kamers en suite op de eerste etage zijn daarvan het resultaat. Eind 19e eeuw besloeg het complex alle panden om de cour en de boventuin. Sindsdien is een deel daarvan verkocht als afzonderlijke woningen.

Het huis is volledig ingericht voor gebruik door maximaal vier personen en bestaat uit ongeveer 150 m2 bewoonbaar oppervlak (woonkamer, keuken met open haard, badkamer met hoekligbad, 2 slaapkamers, 2 toiletten, een bijkeuken en een houthok).
Er zijn 2 buitenruimtes: een binnenplaats (‘cour’) en een tuin, elk ongeveer 70 m2 groot en elk voorzien van een tafel met 4 stoelen en een parasol. We hebben in 'Lou Vielh Ostal' beschikking over Nederlandse satelliet-tv.

Klik op deze link voor een uitgebreide beschrijving van ons huis op Gites.nl

Lou Vielh Ostal is een rookvrij huis! Roken kan in de buitenlucht op de cour en in de boventuin.

 

Lou Vielh Ostal

 

HvI/RvH- ontwerp naar Kumiko