Lou Vielh Ostal
Top-3: Leukste Feesten in de Buurt
  Terug naar 'De Streek' Vorige Top-3: Leukste Feesten Carcassonne Volgende Top-3: Mooiste Grotten Home
1. Les Moustoussades

(Villemoustaussou, 5 km ten zuidwesten van Conques)

Laatste weekend van juni

Filmpje..

Het oude dorp van Villemoustaussou is een zogenaamde circulade, een uit concentrische ringen opgebouwd dorp, met de kerk in het midden. Rond de buitenste ring is een prachtige allee aangelegd en dat is het terrein van het feest, een jaarlijkse 'battle' tussen Bandas: dweilorkesten, fanfares, en brass-bands uit Frankrijk en België. Op diverse podia doen de orkesten hun best, maar ze lopen ook al musicerend over straat.

De Belgen hebben zich in de laatste jaren zó populair gemaakt dat vrijdagavond nu de Belgisch Bier-avond is. Verder veel wijn en eten. Goedmoedig en zeer levendig feest.

2. Carnaval de Limoux

(Limoux, 25 km ten zuiden van Conques)

januari, februari en maart

ieder weekend

Het langste carnaval ter wereld kreeg zijn huidige vorm in de 1604. Er zijn weinig overeenkomsten met ons carnaval. Er zijn wel een aantal overeenkomsten met het Venetiaanse carnaval: maskers en pierrots. Wees gerust: als bezoeker hoef je je niet te verkleden, dat doen de 20 carnavalsverenigingen die het carnaval bij toerbeurt 'verzorgen'. De festiviteiten spelen zich voornamelijk af rond het centrale plein van Limoux, waarbij de stoet onder begeleiding van een 15-koppig orkest al dansend van café tot café trekt. Iedere zaterdag en zondag doet men drie rondes: om 11.00 uur wordt een actueel thema verbeeld met snelle muziek. De ronde van 17.00 uur is wat rustiger en draait om de Pierrot Limouxin. De ronde van 22.00 uur (bij toortslicht) heeft een stemmig karakter. Carnaval de Limoux : venez danser avec les Fecos !
3. Fête Communale de Conques

(In Conques)

Laatste weekend van augustus

Een goed Frans dorpsfeest heeft 3 elementen: zwoel weer, een enorme grillade en fout amusement. De laatste twee elementen zijn hier in Conques gegarandeerd, het eerste is waarschijnlijk. Samen zorgen ze voor een sfeer tussen gemoedelijkheid en hilariteit in het jaarlijkse hoogtepunt van het dorp, waar nog veel over wordt nagepraat.

Naast het grote feest op zaterdagavond zijn er ook kleinere manifestaties en een kermis op de avenue Félix Roquefort..

 

© HvI/RvH- ontwerp naar Kumiko