Lou Vielh Ostal
Top-3: Mooiste grotten
  Terug naar 'De Streek' Vorige Top-3: Leukste feesten in de buurt Volgende Top-3: Mooiste wandelingen Home
1.Gouffre Géant de Cabrespine

(Cabrespine, 25 km ten noordoosten van Conques)

klik hier voor openingstijden

 

Het summum van een griezelgrot: bijna 300 meter hoog, 100 meter in diameter. Wordt het al griezelig? Het dak is nog maar 12 meter dik en zal binnen 200.000 jaar instorten. Het plateau dat bezocht kan worden ligt op 225 meter hoogte. Geen zorgen, er staat een hek voor de afgrond en de grot daarachter is maar af en toe een minuutje verlicht, dus je kunt toch niet zien hoe diep je kunt vallen. Wil je het nog griezeliger? Je kunt via een steile, smalle ladder afdalen naar de grond en daar een grotsafari houden van ca. 5 uur. Mij niet gezien: ik ben weg!

 

 

Type: Karstgrot

2. Grotte de Limousis

(Limousis, 6 km ten noorden van Conques)

klik hier voor openingstijden

In een horizontaal vlak liggen achter elkaar acht grotten. Uitgesleten door de rivier die door het dal loopt waar je zojuist door heen bent gereden. De eerste en de laatste grot zijn het interessantst, de eerste vanwege zijn grootte (100 meter diameter, 15 à 20 meter hoog), de tweede vanwege een grotformatie: een stalagmiet van aragoniet van 4 meter hoog en een diameter van 10 meter.

Naar men zegt de grootste in zijn soort in de wereld. Verder zeer uitbundig 'ingericht'. Een must voor geologen, maar een beetje bedaagd voor de serieuze speleoloog.

 

Type: Karstgrot

 

3. Grotte de la Dévèze

(Courniou, 45 km ten noordoosten van Conques)

klik hier voor openingstijden

Deze grot werd ontdekt tijdens de aanleg van een spoorweg die nu niet meer in gebruik is. Geroemd vanwege de fraaie grotelementen. Het complex beslaat twee niveaus; de wanden zijn van marmer.

In het voormalige stationsgebouw bevindt zich het Musée Français de la Spéléologie. Klik hier voor openingstijden.

 

 

 

 

 

 

Type: Karstgrot

 

© HvI/RvH- ontwerp naar Kumiko