Lou Vielh Ostal
Top-3: Mooiste kastelen
  terug naar 'De Streek' Vorige Top-3: Mooiste wandelingen Volgende Top-3: Mooiste kerken Home
1. Lastours 

(In het dorp Lastours, 10 km ten noorden van Conques)

 

Klik hier voor tarieven en openingstijden

 

De vier kastelen van Lastours (Cabaret, Tour Régine, Surdespine en Quertinheux) zijn een perfect voorbeeld van hoe de militaire architectuur tussen de 11de en de 13de eeuw evolueerde. Zij steken uit boven de vallei van de Orbiel en daarom werden zij lange tijd controleposten op de doorgangsroute naar de mijnrijkdommen van de Montagne Noire.

2. Saissac

(In het dorp Saissac, 30 km ten noordwesten van Conques)

 

Klik hier voor tarieven en openingstijden

 

 

In het jaar 960 stond op deze plek een sterk Karolingisch fort. In de 11de eeuw was de familie die hier woonde één van de belangrijkste families in de Montagne Noire. De kasteelheer, ondergeschikt aan de graaf van Carcassonne, begon in deze periode met de versterking van de fortificaties. De 12de eeuw werd gemarkeerd door de talloze conflicten tussen de Heren van Toulouse en Barcelona over de heerschappij van de Midi. In deze roerige tijden ontstonden er ommuurde steden en versterkte burchten en het was in deze periode dat de Katharen zich met name in dit gebied achter veilige muren konden schuilhouden.

Ook Saissac diende als schuilplaats, omdat Bertrand de Saissac de Katharen steunde. Ook de bekende troubadour Peire Vidal was geregeld op het kasteel van Saissac te gast. Tijdens de Kruistochten tegen de Katharen werden alle Heren in de Languedoc,die deze mensen beschermden, vogelvrij verklaard. Hun kastelen werden ingenomen en hun bezittingen kwamen “onder de kroon van Frankrijk”. Franse nobelen profiteerden hiervan en konden zo in een korte tijd grote stukken land en meerdere burchten in hun bezit krijgen, als dank voor hun strijd tegen de Katharen en hun beschermheren. Jourdain de Saissac lukte het tijdelijk zijn kasteel weer terug te krijgen, maar na 1242 moest hij zich weer overgeven.

Belle vue d'ensemble du château de Saissac. Il semble émerger de la forêt. Dans le lointain, la plaine de l'Aude et le Seuil de Naurouze
3. Hautpoul

 

 

 

 

Beschrijving in de maak
 

© HvI/RvH- ontwerp naar Kumiko